Cea mai ambiţioasă şi scumpă ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană va avea loc între 27 august şi 2 septembrie la Târgu-Mureş, au anunţat joi organizatorii evenimentului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform organizatorului principal, Vilmos Portik, datorită organizării festivalului cultural maghiar mureşean, în hotelurile şi pensiunile din oraş nu mai există camere disponibile. Acesta a afirmat: doar artiştii participanţi şi invitaţii evenimentelor vor petrece în total peste 700 de nopţi în unităţile de primire turistică. Portik a explicat: cifrele mari se datorează în primul rând celor două megaproducţii care vin de la Budapesta şi care au echipe tehnice numeroase.

Teatrul de Operetă din Budapesta în colaborare cu Teatrul Naţional din Târgu-Mureş vor prezenta piesa lui Imre Kálmán, Prinţesa din Chicago (foto). Spectacolul va fi jucat de trei ori, pentru ca toată lumea să aibă posibilitatea de a-l viziona, însă organizatorii au anunţat că pentru toate cele trei ocazii biletele s-au epuizat. O echipă tehnică numeroasă va însoţi şi Asamblul Folcloric de Stat din Ungaria, care va prezenta pe scena din aer liber a festivalului Rapsodia Ungară.
În cadrul Festivalului Vâltoarea Mureşeană vor concerta şi artişti îndrăgiţi precum Magdi Rúzsa, Quimby, Csík zenekar şi Ági Szalóky. Vilmos Portik a spus că nu îşi doreşte ca vreme rea să influenţeze succesul festivalului, motiv pentru care organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica locaţiile sau orele de desfăşurare ale unor evenimente, în caz de ploaie. Acesta a adăugat că toate evenimentele în are liber sunt gratuite, doar pentru cele care au loc în interior se va percepe taxă de intrare.

Organizatorii oferă publicului şi posiblitatea de a se întâlni cu oameni de success, care provin din Târgu-Mureş. Prezentă la festival va fi legenda fotbalului din România, László Bölöni, antrenorul de succes care l-a descoperit pe Cristiano Ronaldo, parlamentarul ungar Barna-Pál Zsigmond, fostul consul general al Ungariei la Miercurea Ciuc şi Loránt Vincze, preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN).

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Zoltán Soós, co-organizatorul festivalului, a declarat joi în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că instituţia pe care o conduce s-a pregătit pentru festival cu expoziţii de artă, precum şi cu prezentări şi concursuri tradiţionale de tir cu arcul. Klára Lázok, directorul Bibliotecii Teleki-Bolyai a anunţat că pe parcusul festivalului publicul este aşteptat să facă vizite ghidate în faimoasa bibliotecă. Tot în această perioadă va fi organizat tradiţionalul târg de carte, în cadrul căruia vor avea loc o serie de lansări de carte.

MTI