Redacția PlacesToGo.ro a avut deosebita plăcere de a participa la un study tour la cel mai mare complex balnear din Europa, celebrul Hungarospa din orașul Hajduszoboszló. Chiar dacă pentru cei din Oradea este deja o destinație obișnuită, puțini români știu că la sute de kilometri de noi se află o adevprată comoară, căci la Hajduszoboszló nu avem doar Aqua-Palace cu nenumărate bazine indoor, un aquapark cu zeci de tobogane sau băi termale pentru a tratata difierite afecțiuni. La Hungarospa puteți descoperii și elmente unice, cum ar fi un simulator de surfing, astfel că la Hajduszoboszló fiecare generație își găsește elemente pentru relaxare.

Hajdúszoboszló este poziţionat în Europa Centrală, în partea estică a Ungariei. Oraşul se află în imediata vecinătate a renumitei puste din Europa, Hortobágy şi a vibrantului oraş Debreţin, la 220 km de Budapesta. Dispune de facilităţi excelente de transport; este uşor accesibil  prin intermediul autostrăzilor, a căii ferate, precum şi cu avionul, prin Budapesta şi Debreţin. Fiind aproape de  graniţa cu România, se află la doar 73 de kilometri de Oradea, 125 de Satu Mare, 191 de Baia Mare, 224 de  Cluj-Napoca sau la 241 de Timișoara.
Primul document scris al aşezământului datează din 1075, din timpul regelui Géza I. Într-o scrisoare de donaţie din 2 septembrie 1606 Bocskai István a dat locuinţă în  Szoboszló la 700 de dorobanţi. În urma unor foraje conduse de Francisc Pávai Vajna în anul 1925. a ţâşnit apa termală de 73 grade Celsius. Acest dar neaşteptat a hotărât principala linie de  dezvoltare a oraşului.

De efectele apei  ce conţine iod,  săruri se pot bucura deja de mai mult de nouă decenii şi oaspeţii  care vizitează oraşul nostru. Bazându-se pe apa termală cu renume european în băile reînnoite în anul 1999 – se oferă în jur de 40 de tratamente medicale. Apa termală este adecvată pentru boli reumatice, ginecologice, precum şi pentru cure suplimentare dupa traumatisme şi tratamente post-operatorii.

În zilele noastre, cel mai mare complex balnear din Europa – Hungarospa – cu celebrele sale  Băi Termale, ştrand, Aquapark şi Aqua-Palace oferă aventuri de neuitat pe tot parcursul anului pentru oaspeţii veniţi, familiile cu copii mici şi mari, în scop de recuperare şi recreere.
Hajdúszoboszló este oficial clasificată drept o staţiune balneară de excepţie a Ungariei. Pe lângă facilităţile sale binecunoscute, festivalurile de vară, atmosfera prietenoasă a oraşului, apropierea faţă de Hortobágy, pusta maghiară din patrimoniul UNESCO şi orașul Debreţin, precum şi numeroasele atracţii naturale şi arhitecturale din zonă, oferă oaspeţilor posibilitatea de a avea o vacanţă completă. Inima tuturor activităţilor de tratament, wellness şi agrement din Hajdúszoboszló este apa. Aici se află cel mai mare complex balnear din Europa, rezultat al dezvoltării continue a localităţii, care a crescut dintr-un mic orăşel în cea mai vizitată destinaţie după Budapesta, cu  1.327.377 nopţi petrecute în staţiune – conform unor statistici din 2018.
Gama variată a restaurantelor cu terase, cu muzică, garantează exprienţele culinare oaspeţilor săi. Cavalcada programelor culturale, sportive şi de timp liber îmbogăţesc cu noi impresii vizitatorii. Sunt foarte populare festivalurile gastronomice, anual seria evenimentelor în aer liber fiind deschisă în luna mai de Festivalul Berii şi Grătarului, sezonul fiind închis de Festivalul Vinului şi al Alimentelor Bio, organizat în septembrie de către Asociaţia Hotelierilor din Hajdúszoboszló.

Muzeul Bocskai István, Muzeul Internaţional Modern, Casa olarilor, case populare, biserici, statui, precum faimoasa Colecţie  de clopote Obrozil pot fi vizitate tot anul.

Nu trebuie să uităm nici Debreţin şi Hortobágy, precum şi obiectivele turistice oferite de aşezările mai mici din jur. Acestea pot completa sejurul în oraşul balnear cu excursii turistice în aceste zone. Multe persoane – dincolo de tratament – sunt interesate de programele culturale, – recreere, – agrement şi de cunoaşterea tradiţiilor şi moştenirilor naturale ale zonei.
 „Triunghiul de Aur”, după cum mai este cunoscută regiunea delimitată de Hajdúszoboszló, Hortobágy şi Debreţin, aşteaptă oaspeţii cu o ofertă turistică ce va satisface toate tipurile de pasiuni.

Turiştilor care viziteaza oraşul Hajdúszoboszló  le stăm la dispoziţie cu o gamă variată de oferte de cazare :  30 de hoteluri, 24 de pensiuni, 1500 de case private si 2 campinguri ce asigură odihnă într-o atmosferă plăcută.

Detalii pe: www.hungarospa.hu/ro